En sista frågor/svar om bergvärme och värmepumpar!

Det som först skulle bli ett ynka inlägg har nu resulterat i en lång rad poster. Poster som tagit upp det jag kan bäst, helt enkelt: värmepumpar och bergvärme. Det har uppskattats. Faktum är att det har uppskattats långt mycket mer än jag trodde att det skulle göra. Nu har jag nått vägs ände, då jag känner att jag svarat på de, enligt mig, viktigaste frågorna om saken. Det har dock uppstått några ytterligare frågor senaste veckan. Frågor om värmepumpar som jag inte tidigare har belyst här. 

Jag ska därför presentera ett sista frågebatteri för den här gången. Nu kör vi hela vägen in i kaklet:

”Kan bergvärmen ta slut om flera närliggande grannar borrar?”

Detta är inget problem. För att bergvärmen ska ha maximal effekt bör den borras med 20 meters avstånd från närliggande borrhål. Detta för att de inte ska ”stjäla” värme från varandra. När det gäller energin så fylls den på varje gång solen skiner på jorden. Detta gör att bergvärme inte kan ta slut, hur mycket vi än skulle försöka ta slut på den.

”Räcker det med en värmepump?”

Jag tolkar frågan som: Kan min värmepump ge tillräckligt med värme eller behöver jag en alternativ energikälla? Här handlar det återigen om vilken pump man har. Även andra komponenter spelar in. Exempelvis hur stor fastigheten som ska värmas upp är. Fastigheter varierar också när det kommer till täthet. Vissa ”läcker” mer värme än andra. Man brukar säga att bergvärme är så pass kraftig att den kan värma de flesta fastigheter året om. Andra, mindre effektiva (och också betydligt billigare) värmepumpar kan behöva alternativ uppvärmning. Detta gäller förstås särskilt under årets allra kallaste månader.

”Varför ska jag skaffa bergvärme eller annan värmepump till min fastighet?”

Jag vill avsluta detta frågebatteri med den mest övergripande frågan på vilken man kan svara många saker. Det finns flera bra svar och jag ska nu presentera de, enligt mig, allra bästa:

  1. Det är bra för miljön. Om alla låter installera värmepump till sin fastighet slår vi ett stort och viktigt slag för klimatkampen. Detta kan aldrig någonsin vara något annat än positivt.
  2. Det är ett effektivt sätt att spara pengar. Värmepumpar gör att man drar ner kraftigt på sina energikostnader.
  3. Det är en investering i fastigheten. Detta ska man verkligen inte, som fastighetsägare, glömma. När man låter installera bergvärme till huset gör man sitt framtida jag en stor tjänst. Det ökar nämligen värdet på fastigheten kraftigt.

Snacka om järnbrist

Jag fick nyligen reda på att jag har järnbrist. Det är varken någonting som jag går omkring och funderar särskilt mycket på sedan beskedet. Det

Läs inlägg »